ESOK 1 RAMADAN

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Fuh!! Tarik nafas panjang dan hembusss~~~ Hurmm.. Esok dah mula nak puasa.. Aku masih lagi di pejabat menghabiskan kerja2 aku yang terakhir sebelum meninggalkan opiz untuk tempoh dua minggu.. Berikan aku kekuatan ya Tuhan..

Hari ini aku bangun awal.. Sebab semalam aku tido sangat awal.. Ntah bila aku terlelap.. Aku paksa mata aku untuk tidor.. Namun, tidak terlalu sukar untuk aku kerana badan yang terlalu penat dengan tugasan yang sungguh padat hingga ke malam semalam.. Bermula pagi, rakaman rancangan raya, lepas tuh buat rakaman dan proses compiling waktu imsak dan berbuka, jam 5, aku dah nak rest2.. Tetiba dapat arahan serta merta bertugas menggantikan Hafrina yang sakit tekak menyebabkan suara dia tidak sesuai untuk siaran.. Tanpa banyak soal, aku mengiyakan saja.. Bertugas dari jam 6 hingga jam 9 malam.. Lepas tuh, terus drive balik rumah dan tidor.. Mandi pun tidak.. Sadis sungguh.. Nagis ja kerja..

Hari ni pulak duty pagi, lepas tuh lepak kat opiz menghabiskan sisa2 tugas sebelum berkonvoi ke seluruh negeri Sabah.. Petang tadi plak aku ke Balai Cerap Tanjung Dumpil, Putatan untuk melihat dan membuat laporan berkenaan Anak Bulan Ramadan.. Dari awal lagi aku tau esok dah puasa.. Namun, itu keputusan tidak rasmi.. Mood biasa saja.. Bila mendengar sendiri pengumuman puasa di radio, tetiba aku sungguh sebak.. Uhh.. Cengeng telampau!!! Dan mood untuk menulis tiba2 hilang.. My Name Is SAAT

KESEDIHAN APAKAH INI?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Untuk kesekian kalinya aku menagis ketika menaip entry.. OMG!! Kenapa aku begitu lemah dalam menghadapi dugaan hidup?? Kenapa mesti aku menjatuhkan air mata di saat orang semua bergembira menyambut ketibaan ramadan?? Uhh.. AKu ndak tau macam mana mau menjawab soalan itu.. Namun yang pasti, aku sungguh bersyukur kerana di pertemukan sekali lagi dengan ramadan... Meskipun begitu, ramadan kali ini cukup berbeza dengan ramadan sebelum ini.. Kalau di kampung aku, malam menyambut ramadan begini pasti berseri dengan nyalaan lilin atau pelita di serambi rumah.. Tidak kurang juga budak2 nakal yang bermain bom buatan sendiri seperti carbaite dan meriam buluh.. Cukup berbeza kini..

Aku sendiri.. AKu semakin tidak kuat untuk menjalani kehidupan ini seorang.. Aku rasa seperti sedang mati.. Hati sedang di hiris.. Jiwa sedang di uji dengan begitu hebat.. Tidak pernah sekali aku tidur tanpa mengalirkan air mata sejak beberapa hari lalu.. Ohh!! Tolonglah aku.. Aku rindu dengan semua orang.. Adakah orang2 itu juga merindui aku?? My Name Is SAAT

SUDAH JATUH DI TIMPA TANGGA

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Hye pembaca sekalian.. Malam ni lewat sket aku update blog.. Sebab aku sungguh sibuk membuang masa.. Maklumlah, orang macam aku sekarang ni ndak boleh duduk diam.. Duduk diam ja mesti terkenang seseorang.. Jadi, inisiatif aku amik sendiri.. Even aku jalan sorang2, tapi, hati aku macam keriangan melihat orang2 di sekeliling aku semuanya gembira.. Ketawa bersama kawan2.. Bertepuk tampar, bergurau senda.. Wahh!! Mesti best tuh kan.. Walau aku berada jauh dari diorang, namun aku masih boleh merasai tempias kegembiraan mereka tuh.. Hurmm..

Berkenaan tajuk hari ini, Yupz!! Aku sangat sedey hari ini.. Pertama, aku asyik mengharapkan 'bulan untuk jatuh ke riba' umpama pungguk yang setia menanti sang bulan yang mempersona.. Salah aku juga sebab mengharapkan sesuatu yang semakin agak mustahil masa ini.. Jadi, aku belajar untuk menerima hakikat bahawa Lambaian itu Semakin Jelas meskipun semakin menjauh.. Sejujurnya, aku tidak mampu untuk melakukan apa2 kini.. Kerana, bertepuk sebelah tangan tidak berbunyi.. Sangat frust dengan keadaan ini.. Namun, aku kembali memberi tumpuan kepada kerja aku yang tertangguh sejak semalam.. Maklum lah, hari ini aku kerja pagi.. Jam 10 pagi abez.. Ndak sempat nak buat apa2 di panggil lax untuk attend perbincangan mengenai rakaman Rancangan Raya esok.. Dekat jam 12 gitu baru selesai.. Lepas tuh bergegas pula ke Masjid untuk Solat Jumaat.. Rasa nak sangat tanya someone tapi, aku batalkan ja niat itu.. Biarkan dia melakukan sesuatu untuk hidupnya sendiri.. Sebab aku semakin mengerti kalau kewujudan aku sebelum ini telah menghalang proses dia untuk mengecapi kegembiraan yang diimpikan.. Nampak sangat aku pengongkong kan?? Huwaaa..

Lepas tuh, Abg Man ajak aku pegi menikmati cendol.. Rasa macam berat hati mo pegi.. Tapi, dia pujuk jugak.. Katanya "Ini minggu last sebelum berpuasa.. Jom lah.. Ko tu ndak balik Raya" berdekah2 diorang ketawa.. Aku mengiyakan saja.. "Bah, Ayokk".. Makan sambil berborak.. Tapi, minda aku ntah kemana perginya.. Dalam jam 1.30 semuanya selesai.. Sedap ja aku tengok dia membantai nasi dengan ayam kurma.. "Ndak lah Abg Man, Aku ndak selera.. Mood mau puasa bah ni" Kataku sebaik di pelawa.. Betul bah.. Ndak lapar punn..

Balik ja dari Masjid tuh, aku terus buka lappy.. Consentrate untuk menyambung kerja yang tergendalam semalam.. Sangat komitmen hingga kawan aku ndak berani mo kacau.. Ya la kan.. Mau di preview dengan bos dulu sebelum di upload dalam sistem.. Begitu aku komitmen sampai si Hani mau mintak tolong aku jadi pelakon dalam drama dia pun ku tolak.. Im sory Hani.. Nasib baik dia dapat orang lain :).. Dalam jam 4.30 siap!! Yeehuu.. Ada 3 tugasan lagi menunggu.. Sambil2 tuh, aku bagi tengok ngan bos aku.. Dia pra dengar.. Upsstt!! "Kenapa suara macam robot? Kenapa slow sangat tune? Bla Bla Bla.." Aku dah down gilaa.. Dah lah semua dah aku compile untuk siaran 30 x 2.. OMG!! Akhirnya, malas nak dengar bos membebel.. Aku iyakan ja dan willing to record the new one.. Fuh~~ Sungguh aku down.. Lepas bos aku blah, aku terus pergi ke hotspot aku.. Rasa nak berderai air mata.. Ingatkan bebanan dah ringan.. Rupanya, masih tetap berat!!

Sampai di hotspot, Ada sorang pompuan duduk situ.. Erm.. AKu berani dekat.. Sebab bukan perempuan muda pun.. Owh.. Puan Latifah.. Aku try panggil dia Puan, tapi dia membahaskan diri dia sebagai makcik.. Dari Unit Rakam Khannah.. Tapi, tak elok rasanya aku panggil dia makcik.. Aku try twist panggil dia Kakak.. So, kitorang bercerita lah.. Banyak juga yang dia kongsi dengan aku.. Tiba2 aku sungguh teringat dengan mak aku!! OMG!! Nasihat dia.. Hurmm.. Rupanya dia menanti anak dia di situ untuk mengambil dia.. Lepas dia pulang tuh, aku berabis cool kan diri.. Mo buat rakaman.. Suara mesti cool.. Mood mesti high.. Mencari mood sambil berasap!! Fuhh kanan Fuhh kiri.. Hurmm.. Lepas mood sedikit okay, aku mula masuk bilik editing.. Hilang punca sekejap.. Suara bergetar.. ARgh!! Try my best.. Dalam jam 6.30 siap!!

Balik opis, terus cucuk pendrive dalam lappy.. Mak aii.. Viruss!! Sambil aku memadam virus tuh, tetiba mood sedey datang.. Menerjah dan mencuit hati yang semakin luka.. Dia ruang tengah opiz ada Niza, Saitoh dan Esna sedang buat rakaman menggunakan Sony Recordable Equipt.. Diorang ketawa terbahak2.. Tapi, aku sedikit pun tidak merasa lucu.. Cuba untuk kuatkan semangat.. Menghembuskan nafas panjang.. Namun, aku kalah dengan keadaan.. Cepat2 aku ke belakang dan merebahkan diri di sofa.. Aku tekup muka menggunakan bantal kecik yang ada.. Aku sungguh tidak tahan!! Dan, si tinted yang cengeng sekali lagi menunjukkan aksi dia yang sungguh memalukan!! Aku cuba mengawal esakan agar tidak didegar.. Alhamdulillah.. AKu berjaya..

Agak lama juga aku di belakang tuh.. Sampai diorang semua pulang, aku masih di sana.. Sengaja ndak mau berganjak dari sofa.. Malu wei.. Mata merah.. Miakakaka... Jam 7.30 malam, aku merancang untuk pulang saja.. Berehat di rumah.. Rasa tensen dan down sangat2.. Tapi sebelum tuh, singgah di Terminat Bas Utara (Inanam) untu mengambil kiriman baju melayu yang dititipkan untukku oleh si Aziyan Gie.. Ndak sangka, dalam beg itu ada Baju, Songkok (Bukan milik ku -  SALAH Pack!!) samping, Patut, ***** dan Nota Kecil.. Owh.. Hati semakin meronta mau balik Tawau.. Setibanya aku di Kereta, si Chomel kelihatan lebih bergaya dari biasa.. Sebab ada surat cinta dari Abg Trafik untuk aku.. Owh.. Siyess!! Aku di saman sebab letak kereta di kawasan bukan parking.. Fuh.. RM 30 melayang.. Pheww.. Redho saja...

Sampai di rumah lebih kurang jam 8.30 malam.. Bosan duduk di rumah sensorang, aku jalan lagik.. Kali ni mau pergi pasar malam.. Mencari butang baju melayu.. Sebab baju yang di kirim dengan aku ni teda butang.. Setelah dapat butang baju, aku pergi lax menjelaskan hutang piutang aku yang bertimbun2 itu.. Keta, Insurans, Bil Hp dan Bil Berukbeng serta sang Astro.. Lepas semuanya selesai, barulah aku memandu balik.. Owh!! Dah jam 11.55 sampai rumah.. Dan sepanjang perjalanan balik tuh aku senyummm saja.. Entah dari mana aku dapat kekuatan untuk senyum. Tapi yang pasti, ianya di inspirsasikan oleh seseorang yang semakin aku rindu.. My Name Is SAAT

MEREWANG SAYU

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Malam ni rasa best lax upload gambar.. Fuh.. Merewang sorang2 sambil menghiburkan hati yang semakin di runtun hiba.. Cuba untuk mengembalikan senyuman dan kekuatan dalam diri.. Cuba bangkit seorang diri.. Aku rasa aku mampu walaupun jalan agak senget.. Takper lah.. Janji aku masih terus berjalan.. Aku masih belum jumpa jarum untuk menjahit payung yang rosak milik aku.. Hujan terus membasahi setiap kulit ku.. Aku menggeletar kesejukan.. Ntah bila baru boleh dapatkan jaket baru.. Mungkinkah?? 

Dari Koridor Perdana Park

Macam Mau Mandi!!

Hurmm.. 

Sedikit mengubat duka.. UNGU!!!

Menggambarkan perasaan dia.. MERAH!!

Cuba untuk menjernihkan.. PUTIH!!

Aksi Gila Yang Buduh!!

Cuba Untuk Senyum Tuh.. ^__^
Gambar ini aku amik masa aku ke Perdana Park.. Malam jak baru buka.. Boleh tengok Air Pancur Berwarna Warni sambil menari mengikut rentak lagu.. Macam rasa mo mandi ja di kolam tuh.. Hurmm.. Melayan perasaan sambil merewang sorang2.. Rasa macam best jugak.. Masuk percuma.. Bayar parking jak.. RM 1 untuk 1 jam yang pertama.. Adess.. Sayuuu lah pulakkk!! My Name Is SAAT

BEAUTIFUL SMS

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Best ja sms ni.. Mo kirim sama someone.. Tapi.. Hurmm

>> Bagaimana U nak eja C_NTA kalau takder I, 
>> Bagaimana U nak eja R_NDU kalau takder I, 
>> Bagaimana U nak eja H_DUP kalau takder I, 
>> Sebab itu dalam hati U kene ada I, 
>> Agar I tak hilang dan JANGAN LUPAKAN I.. 
>> So, U kenelah SAYANG I..

Ouch!! Pedihh sungguh.. Especially bila rasa begini.. Rasa macam makan KFC lax.. Sedapnya hingga bagi THUMBs UP.. Ermmmm.. My Name Is SAAT

BERSAMA NADIA

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Hari itu, 13 Julai 2011.. Aku bersama beberapa kru Sabah Fm menuju ke rumah seorang artis, Nadia Ali yang terletak di Sipitang.. Perjalanan mengambil masa 3 jam lebih bermula jam 7 pagi semata2 untuk menjayakan rakaman rancangan Raya Bersama Artis.. Dan untuk kali pertama, aku sampai di Sipitang.. So, antara gambar kenangan kami bersama kru.. Jom cuci mataa :)

Hani dan Dayang

Me dan Lai

Technician Crew

Sempat lagik.. ^__^

All the Crew.. ^__^

Thankz Nadia ^__~

Sebelum Beraksia

Sangat Tinted!!

Sms with My Cayank.. Hurmm

MEREWANG DAN BERANGAN

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Fuhh~~ Hari ini aku sungguh sibuk.. Tiada satu pun kerja aku siap hari ini melainkan Photoshoot.. Sampai opiz lewat.. Ntah.. Macam dah hilang punca aku sejak akhir2 ni.. Sampai ja, terus ke Mini Puterajaya renew pasport.. Mau ke satu tempat bah.. Mo tengok sesuatu.. Renew untuk tempoh 2 tahun.. Bayar RM 100 ja.. Kene tunggu sejam sebelum pasport tuh siap.. Jenjalan ke 1Borneo.. Masuk butik untuk beli something.. Dan aku dah dapat.. Tapi, bukan seperti yang aku fikirkan sebelum ini.. Lepas tuh, aku lunch di Grand Borneo Hotel.. Hurmm.. Entah kenapa hari ini aku melakukan semua perkara ini.. Lepas tuh, aku balik ke Mini Puterajaya, amik pasport dan terus ke bandaraya KK untuk pergi ke sebuah butik.. Amik baju untuk photoshoot.. Lepas tuh, sempat lagi singgah di sebuah supermarket.. Beli something lagik.. Uhuuuu.. Semua ini berlangsung bermula jam 10 pagi sehingga jam 2.30 petang.. Sendiri ja aku merewang.. Totally lost!! Huhuhu..

Sampai opiz jam 2.30 petang tuh, aku terus bukak lappy.. Tengok jadual apa yang aku mau buat.. Another new note!! Satu lagi arahan untuk menjadi compare rancangan Hari Raya Tv-i  hari Sabtu yang akan datang.. Uhukk~~ Sungguh aku menarik nafas panjang.. Bagaimanakah ini?? Aku sungguh banyak kerja.. Tapi takpa.. Aku terima seadanya.. Sekurang2nya semua kerja ini akan membuatkan aku kurang berfikir tentang sesuatu.. Hurmm..

Sampai jam 3.00 petang, aku dah bingung.. Photoshoot akan dilakukan sekejap lagik, tapi blom make-up pun.. Aiyoo.. Berkejar aku ke studio c.. Mencari Kak Jah.. Alhamdulillah.. Make-Up siap tepat jam 3.30 petang.. Terus larik ke Unit Hiburan dan Muzik.. Menunggu giliran.. Jam 4.30 petang, aku mula beraksi.. Make-up dah kering.. Hihihihii... Agak kekok.. Sangat keras dan sungguh bidakkk!! Ahh.. Sungguh tak selesa...

Now, baru ja lepas call Aziyan Gie untuk packing kan baju Melayu aku untuk dikirimkan ke KK.. Kene jugak antar esok, sebab aku mo pakai hari Sabtu ni.. Kalu ndak dapat, abiz lah.. Aku ada sehelai ja baju melayu di sini.. Kaler Cokelat yang sudah aku pakai masa di rumah Nadia.. Uhuuu.. Tengok jer lah macam mana.. Dan skung nih, aku nak konsentrate tengon TV!! Malaysia vs Singapura.. Tengok sorang2 ja di opiz.. Harapan Menggunung.. Malaysia Boleh!! My Name Is SAAT

MACAM SMARTIES

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Sebelum aku pulang, hari ini aku telah menjadi medan untuk meluah perasaan oleh bos aku.. Bos yang sama dengan aku masa di Tawau, tapi telah di pindahkan ke sini.. So, we meet again lah.. Banyak benda yang dia mau buat di pejabat kami ni.. Namun, dia juga terpaksa berhadapan dengan pelbagai tekanan dan karenah.. Semalam dia cakap kalau dia lepak di water front sampai jam 1 pagi.. OMG!! "Dengan sapa bos?" Dia cakap sorang2 jaa.. Fuh. Kesian bos aku.. Dia oghe klate.. Bagus jugak.. Tapi kadang2 bikin panas jugak.. Miakaka.. Tapi, selaku anak buah, Bos adalah orang atas yang perlu di hormat.. Even dia salah, jangan pernah salahkan dia.. Sebab dia adalah Bos.. Dia ada kuasa terhadap kita.. Dan yang paling penting, kuasa pemutus ada dengan dia..

Daripada cerita yang dia kasi tau ke aku, dapat aku simpulkan kalau kehidupan ini sangat warna warni macam smarties.. Hati warna warni, rambut warna warni, baju warna warni.. Semua pun ada warna tersendiri.. Tapi, semua masih sama.. Bukan di mata kita, namun di mata yang maha Esa.. Walau apa pun yang terjadi, cakap bos aku ni kan.. Kena lah kuat dan jangan cepat melatah.. Hidup memang indah kalau kita pandai memandunya.. Tapi jangan di sangka, setiap keindahan hidup itu akan selamanya indah.. Oleh itu itu katanya, kita mesti sentiasa bersedia.. Macam yang dia hadapi sekarang..

Ehehe.,. Best jugak bos aku nih.. Secara tidak langsung, dia memotivasikan aku jugak.. Masa di Tawau dulu, dia ndak rapat sangat dengan aku.. Cik Pit dan Aziyan Gie adalah orang yang paling dia rapat.. Selalu sangat diorang bertukar2 pendapat.. Aku?? Mengelak.. Segan lah.. Ini kali pun dia datang sendiri duduk depan meja aku.. Hohoho.. Macam aku lax yang bos.. Ngee.. ANyway, tahankz bos.. Kita buat baik pun orang marah.. Ini kan pula buat jahat.. Sebab katanya, orang tidak pernah berfikir panjang sebelum membuat sesuatu keputusan.. Oleh itu, sentiasalah memaafkan orang.. Dia pun setuju dengan aku.. Hidup memang macam smarties.. Cukup berwarna warni.. Kalau di nikmati ia akan manis.. Tapi kalau asyik merasa kemanisan hidup tanpa merasa susah payah, nescaya, kencing manis atau diabetes akan bersama kita di penghujung usia.. Fheww...

Berbelit jugak kan.. Tapi yang pasti.. Aku semakin percaya.. Hidup bukan saja seperti smarties.. Hidup juga macam ais krim.. Nikmatinya sebelum cair.. My Name Is SAAT

SANGAT TAK SELESA

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Semalam balik awal.. Dan hari ini, pada jam ini aku masih lagi berada di opiz.. Semalam balik awal untuk tido awal.. Tapi malam ni aku balik lewat sebab aku ada banyak kerja untuk di siapkan.. Semakin dekat dengan ramadan, aku semakin sibuk dengan persediaan untuk menghadapinya.. Bagus jugak begini.. Sekurang2nya aku tidak terlalu memikirkan kesedihan yang semakin bertambah lagi hari ini.. Ouchh!! Pedih~~

Seperti yangh dicita-citakan, aku bangun awal hari ini.. Bukan tidur baloik tapi terus bergerak ke kamar mandi untuk memulakan hari.. Setelah semuanya selesai, ku pandu si Chomel dengan berhati2 ke pejabat.. tidak sampai 30 minit, aku sudah sampai.. Awal lagik.. Terus aku masuk konti.. Oishh!! Hari ini masuk konti 'standby' sebab konti kami yang selalu tu sedang di selenggara dek kerana bau busuk yang datang akibat kelembapan.. Dan ada yang menyatakan ia seumpama bau bangkai tikus.. Huh.. Malas nak amik kisah.. Janji, aku menjalankan tugas macam biasa.. Hari ni bersama si Yati.. 

Jam 10 pagi, tugas selesai dilakukan.. Masuk ke opiz, sunyiii saja.. Sebab yang lain semua ke Ibu Pejabat Polis Negeri Sabah di Kepayan.. Ada rakaman Pantun Raya dan Hari Kebangsaan di sana.. Mau jugak pegi.. Tapi, macam aku banyak kerja di opiz.. So, aku batalkan saja niat tuh.. Macam biasa, duduk di meja dan melayan si Lappy.. Mula buat kerja sedikit demi sedikit.. Jam 11, si ibu mengandung ajak pegi kantin.. Aku sungguh tidak berselera.. Tapi, demi untuk menjaga hati si ibu mengandung, aku temankan juga dia pergi.. Aku?? Langsung tak beli apa2.. Teda selera sungguh..

Jam 12, opiz mula diisi oleh kengkawan aku yang dah balik dari membuat rakaman.. Balik membawa mata berbagai cerita.. Konsentrasi aku tetap pada lappy aku.. Sedang membuat Jingle Pengumuman Waktu Imsak dan Berbuka untuk siaran sepanjang ramadan.. Fuh~~ Jiran aku tegur.. Aku cuma senyum biasa ja.. Sempat juga dia memerli aku "Nampak sangat tak ikhlas" Huih!! Asal lax.. DIa cakap kalau muka aku ni sungguh tidak ada mood.. Aku menjelaskan dengan panjang lebar.. Kalau aku OK.. Mood aku sungguh OK.. Cuma mungkin kali ini aku tidak mahu bergurau atau apa2.. Sebab aku nak konsentrate pada kerja aku.. DIa cakap lagi.. "Ahh!! Alasan" Sambil di sokong oley si Honey.. Nah!! Kalau dah dua2 bercakap, aku mengiyakan saja sambil ketawa2 kecil.. Fuh..

Membuat kerja dengan penuh konsentrasi memang membosankan.. Dan ntah bila masanya aku terlelap di atas kerusi.. Sangat tidak selesa.. Aku bergerak ke belakang untuk meluruskan badan.. Wahh!! Syok sungguh.. Dan pada masa itu aku memang sungguh ndak da mood.. Hurmm.. Entah lah.. Memang salah aku pun.. Ah!! AKu memang sudah bosan.. Asyik buat salah jak sama dia.. Ntah sampai bila agaknya baru aku akan berhenti buat salah.. Dan nampak sangat kalau maaf aku dengan dia sudah tidak berguna... Ahh.. Aku nagis pun ndak guna.. Jadi, aku mesti gembirakan diri sendiri.. 

Dalam jam 4 begitu aku tersedar.. AKu terus bagun dan pergi ke toilet.. Terasa sangat kalau mata aku bengkak.. Ah!! Ada aku kesah?! Sampai ja di meja aku, ada nota kecil.. "Esok di minta hadir ke pejabat untuk sesi bergambar sebagai **** Sabah Fm" OMG!! Tekanan lagik.. Satu tugas yang berat.. Bukan itu saja.. Persoalannya sekarang, Why Me!! Urghh!! Malas nak fikir.. Redho saja..

Dan sekarang aku dah nak balik.. Semalam aku pergi Perdana Park, menenagkan diri sebelum aku balik.. Locok kalau ku ingat.. Macam bodoh2 ja aku rasa.. Nanti aku upload gambar yea.. Tapi malam ni dah lewat sangat untuk ke sana.. So, Balik terus jak lah.. Dan untuk malam yang ke 5, aku sendirian di rumah.. My Name Is SAAT

LAMBAIAN ITU SEMAKIN JELAS

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Hari ini aku ok ja.. Ndak da perkara pun yang membuatkan aku runsing.. Cuma rindu di hati pada si dia yang tidak mampu di capai sepenuhnya.. Bukan salah dia.. Dia sibuk.. Dia letih.. Dan dia tidur.. Lagipun dia langsung tidak berjanji apa2.. AKu ja yang terlalu menanti sampai balik2 tengok hp.. Sampai hati terasa pedih.. Sampai aku tertidur sendiri.. Salah aku juga sebab memaksa dia berjanji?? Ndak tau kah kalau dia pun mau rehat juga.. Aiyoo~~

Sms di balas dengan seadanya.. Tanda aku akur.. Tiada maksud apa2 melainkan akur.. Yeah.. Rehat lah.. Penat tuh.. Aku ok ja pun.. Tiada emosi yang tidak stabil.. Tapi, bila sms itu di salah maksud, aku mau cakap apa lagi?? Dah penat sangat bergaduh.. Dah selalu sangat berhadapan dengan deraian kaca.. Sekali lagi aku mengaku kalah pada kenyataan.. Ahh.. Biarlah~~ My Name Is SAAT

BUAT BUAT BIZI

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Hye dorangg!! Sehat lah hendaknya semua pembaca sekalian.. Hari ini aku macam biasa jer.. Tekanan darah normal.. Detak jantung pun ok jak iramanya.. Ndak jugak telampau dangsut, ndak jugak telampau rock.. Apa lagi telampau romantik kan.. Biasa2 ja ni.. Ihihihi

Hari ini bangun jam 7 pagi.. Alang2 dah bangun awal.. Tapi aku tido balik.. Alang2 dah tido balik tuh, aku tersedar pada jam 7 pagi.. OMG!! Aku baca berita hari ini.. Terus ku capai HP aku.. Sms si jirann.. Minta tolongg.. Hohoho.. Lepas tuh aku tidoo lagi balik.. Entah kenapa sejak dua menjak ni aku selalu sangat lewat pegi opiz.. Huhuhu.. Sampai opiz dalam jam 9.20 pagi.. Lepas tuh, kawan satu batch aku ajak pegi sarapan dekat kantin.. Hurmm.. Agak lapar jugak sebenarnya, tapi tak per ah.. Aku ikut jugak.. Tapi aku tapau jer.. Biar diorang lepak kat kantin... Hari ni aku sibuk sangat.. Sebab aku sengaja mau sibuk.. Hahaha :P

Pulang dari kantin, aku ikut laluan lain.. Bukan laluan masuk utama.. Tapi laluan tepi yang berdekatan dengan hot spot aku.. Awal pagi lagi dah nak menjamu mata dengan kereta2 lalu lalang sambil menghembus nafas panjang.. Hurmm.. Entah.. Beberapa minit di situ baru aku masuk opiz.. Sampai meja, aku tengok ada surat arahan baru.. Owh.. Sungguh membuatkan aku kelam kabut seketika.. Aku diarah untuk membuat jingle waktu berbuka dan imsak untuk siaran 30 hari sepanjang ramadan.. Lepas tuh, kene lak siapkan tit bits untuk siaran setiap segmen.. OMG!! Wallaweiii.. Gila!!! Aku terus duduk dan buka lappy serta membuat persiapan yang sebaiknya.. Misti buat kerja laju2 sebab tanggal 31 sudah semakin dekat...

Opiz sunyi hari ini.. Sebab kengkawan yang lain pergi rakaman rancangan raya.. Kali ini di rumah anak yatim.. Mo jugak aku pergi, tapi, aku bertugas membaca berita hari ini sehingga jam 4.30 petang.. Jadi, ndak dapat aku join diorang.. So, aku buat lah rancangan aku sambil2 aku tunggu masa untuk membaca berita jam 1.30 tengahari dan 4.30 petang.. Alhamdulillah.. VO semua dah clean sound.. Tinggal compile jak bisuk.. Mudah2an tiada bantahan daripada pihak pengurusan.. Kali ni, pengumuman ini di taja oleh Sazarice.. :)

Semua VO siap di edit jam 7.15 malam.. Dan sekarang aku tengah update entry blog aku lax.. Hari ni aku mo balik awal dan aku mau tido awal.. Sebab esok aku mau bangun awal jugak.. Yeah.. Aku ndak bulih tipu diri aku.. Aku mau tidor awal sebab aku ndak mau ingat apa2.. Aku kan cengeng.. Semakin dekat ramadan ini, semakin sendu rasanya hati.. Semakin dekat tarikh keramat itu, semakin kuat semangat untuk membunuh diri.. Fuh~~ Berikan aku kekuatan!! My Name Is SAAT

KENYATAAN YANG TIDAK MEYAKINKAN

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Fuh.. Hari itu semakin dekat.. Dari sayup2 aku dah tengok.. Wow!! Memang akan meriah.. Kan bagus kalau aku ada bersama diorang nanti.. Ihikk.. Berangan lah tu.. Ndak pa.. Ndak salah pun kan..

Hari ini, aku bangun jam 7 pagik.. Sengaja aku ndak bangun awal.. Aku berlambat2 lagi pergi toilet.. Sempat lagi aku jemor basuhan aku semalam tuh.. Semua aku cuci.. Memang malam tadi aku tidor dengan semuanya bertelanjang lor.. Hahaha.. Bukan aku k.. Maksud ku, Tilam, Bantal, Bantal Peluk.. Hihihi..

Sampai opiz dalam jam 10 lebey.. Macam biasa.. Semua sibuk dengan perangai masing2.. Aku datang2 jak kompom opiz heboh.. Hahaha.. Buka lappy dan terus on FB.. Dah dua hari Wall FB aku aktif.. Hurm.. Sibuk sket balas mesej.. Hihihi.. Tinjau2 FB mereka.. Ada gak update.. Erm.. Ok lah tue.. Bahagia sajaa..

Lepas tuh, terasa bosan lax.. So, aku pergi duduk2 di port terbaekk aku di opiz nih.. Sedikit panas, tapi aku ndak kisah.. Best jer nampak pemandangan kereta lalu lalang.. Semua lajuu.. Ntah mau kemana.. Ihii.. Lepas tuh aku terfikir akan sesuatu.. Yeah.. Aku mesti bagi sesuatu.. Aku sms someone untuk tanya banyak soalan.. Banyak gilaaa.. Sampai dia pun dah letih nak jawab soalan aku.. Okiezz.. Tak nak tanya dah.. Hurmm..

Aku dah tau sedikit.. Dan aku buat keputusan untuk servay.. Kebetulan hari ni tanggal 25.. Yeah.. Aku servey jak pownn.. Bukan beli terus.. Pengguna yang bijak adalah pengguna yang sentiasa membuat perbandingan harga.. Bukan main capai dan bayar saja.. Ok.. Aku dah nampak bayangan benda tuh.. Tapi ada sedikit kegusaran di hati.. Hurmm.. Takpa.. Biar masa yang menjawab.. Ni lah kan.. Persoalan hati, kalau ndak di jawab, kang dia merajuk.. Terus kasih mood sedih macam sekarang ni.. Owh.. Takpa.. Aku ni egois gak.. Biarlah.. 

Dia sangat exited.. Nampak sangat! Tapi, aku cukup gugup.. Huhuhu.. Banyak benda bermain di benak.. Aku cukup takut kalau apa yang akan dia ada itu sebenarnya sudah ada.. Ataupun, apa yang dia bakal ada sangat out dated.. Sebab dia sungguh up to date.. Dan aku sangat gagal bab mix and match ni.. Ohohoho.. Aku rasa aku akan berikan hak milik itu pada dia.. Lepas tuh, aku akan bunuh diri.. Supaya aku ndak akan penah tahu, apa respond dia selepas itu.. Yeah.. Aku sungguh takut berhadapan dengan kenyataan itu.. Yang someone tuh pulak, dah ready dengan somthing yang cukup interesting.. Ok.. Sudah!!

Dalam jam 4, aku lepak sorang2 di Mc D.. Minom Milo.. Sambil fikiran merewang entah kemana.. Jam 4.30 aku bergerak balik ke opiz setelah menyedari aku sudah cukup lama berada di luar.. OMG!! Jamp lah pulekkk!! Nasib baik tak panjang sangat.. Pelan2 jak lah.. Menikmati pemandangan kereta yang berderet pada laluan bertentangan.. Hurmm.. Cantik ging kereta diorang.. "Raree tu barang".. Jam 5 petang lebih2 sikit, aku sampai opiz... Dan sekarang dah jam 8.15 malam.. Aku sudah mau balik.. Hurmm.. Sedey bah!! Entah!! My Name Is SAAT

RAMADAN ITU MENGGAMIT

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Malas mau serabutkan minda dengan melayan perasaan sedey.. Sambil dengar lagu "Beribu Sesalan" aku menaip entry ini.. Hurmmm.. Hari ini dah 25 Julai 2011.. Lebih kurang 5 ke 6 hari lagi kita akan menyambut ketibaan Ramadan.. Malas aku mau memandang terlalu jauh ke depan.. Ndak pa.. Fokus Ramadan dulu.. 

Untuk ramadan kali ini, banyak sungguh perbezaannya.. Yang paling ketara, aku akan berpuasa di tempat yang sungguh jauh dengan keluarga aku.. AKu rasa, aku ndak pernah miss bersahur di hari pertama ramadan bersama keluarga.. Dan kalau ku ingat kembali, menu sahur pada hari pertama ramadan cukup meriah.. Hihihi.. Sampai aku yang sedang menulis ni pun terliur woo.. Bencik!! Aku sungguh merindui saat itu.. Masa aku tingkatan 1, bekalan letrik belom masuk ke kampung.. So, kene pakai lilin.. Tiada yang terkecuali.. Yang besar, yang kecil semua yang ada dalam rumah aku tu di kejutkan.. Mak aku suka buat lawak pagi.. Bangunkan kami dengan mengetuk kuali.. Hahaha.. Telampau jua mamak ni.. Owh.. rindunya saat itu..

Aku bukan jenis yang mudah bergaul.. Aku boleh dikategorikan sebagai seorang yang sombong. Tapi, kalau dah lama kenal, mungkin agak mustahil untuk mengaitkan aku dengan sifat 'malu' dan 'sombong' itu.. Sebab aku sungguh onar punya orang.. Hihihihi.. Jadi, aku ndak lah ikut budak2 kampung pergi bermain alat muzik membangunkan seantero kampung dengan hiruk pikuk mereka.. Terkadang aku tengok juga, siapakah mereka.. Ah! Dari suara ja pun dah boleh kenal.. Kazen aku ada sekali.. Sebab suara dia yang paling spoil keheningan pagi.. Hohohoho..

Kalau masa berbuka lax.. Memang air berperisa plus air batu menjadi pilihan utama.. Aku sangat suka minum bandung.. Dan kitorang sekeluarga memang akan makan berat terus.. Dah tak biasa makan ringan nih.. Tapi sejak aku terbiasa masa belajar dulu.. Aku akan mula dengan kurma dan air putih ja.. Lepas tarawih baru makan berat.. Kalau dulu.. Sebelum maghrib dan selepas tarawih confirm menjadi sungguh nafsu makan.. Hahaha.. Masa di Tawau dulu, aku suka betul dengan Nasi Ayam Berempah di Bazaar Sabindo.. Selalu juga singgah beli Ayam Panggang.. Kalau makcik aku pesan, aku beli lah.. Sebab dah dekat sangat dengan tempat kerja aku masa di Tawau.. Bazaar Fuji Mart.. Tapi untuk kali ini?? Hurmm.. Sederhana saja..

Cerita pasal sahur untuk kali ini, aku bakal bersahur bersendiri.. Yeah.. Yakin sendiri.. Aku sungguh tahu kerana aku tidak dibenar balik. Mau juga curi2 balik, tapi, hari ini aku di kasi tugas untuk menjadi pelapor bersama untuk mengumumkan tarikh bermulanya 1 Ramadan 1432 H.. Kalau ikutkan kebanyakan kalendar, 1 Ogos adalah tarikh itu.. Dan, bermula 2 hingga 15 Ramadan, aku akan berpuasa di jalan raya.. Di arah untuk bersama2 mengikuti Konvoi Merdeka Ramadan 2011 yang akan mengelilingi seluruh Negeri Sabah bermula dan berakhir di Kota Kinabalu.. Fuh~~ Aku dapat rasa kehebatan dugaan itu.. Tapi, aku yakin aku mampu lakukan..

Untuk 15 hari terakhir dalam bulan ramadan, aku akan bertungkus lumus di konti.. Sebab kengkawan aku sebahagian besar dah mula bercuti.. Fuh~~ Aku dah sebak ni.. Huhuhu.. Tapi inilah kehidupan kan.. Tiada cabaran tidak syok.. Kalau asyik gembira ja, tak best gak.. Kalau nagis terus pun lagi lah tak best kan.. Namun, aku ndak menyesal pilih jalan ini.. Aku tahu aku boleh.. Tapi, aku takut aku akan cengeng.. My Name Is SAAT

PERANG

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Hurmm.. Entah kenapa sedih ni tetiba datang.. Ntahlah.. Aku tidak mampu untuk menolak perasaan ini daripada tidak mendampingi aku.. Tapi, aku sungguh tidak kuat untuk melayan karenah perasaan ini.. Hurmm.. Entah lah.. Aku rasa aku ndak mau buat apa2 sampai masa itu tiba.. Aku mau diam2 jak.. Kalau ada yang rasa kepingin mau tau apa masalah aku?? Hurmm.. Aku sedang berperang dengan perasaan yang hadir dari lubuk hati.. Sama2 hadir dari induk yang sama.. Tapi, sifat dia yang berbeza.. SAYANG dan CEMBURU..

  • Kalau aku sayang dia, aku misti kasi dia peluang untuk hidup menerusi cara dia..
  • Kalau aku sayang dia, aku ndak sepatutnya kawal kehendak dia..
  • Kalau aku sayang dia, aku harus gembira atas kegembiraan dia..
  • Kalau aku sayang dia, aku wajib sokong dia kalau dia ada masalah..
  • Kalau aku sayang dia, aku harus coba percaya dia..
  • Kalau aku sayang dia, adakah perlu cemburu untuk dia??


Uhuuuu.. Pedih lor.. Tapi apa boleh buat.. Aku sendiri yang pilih jalan ini kan.. Bila perasaan berperang sesama mereka, akan muncul luka2 kecil yang dahsyat kesannya.. Terkadang susah untuk dihilangkan sampai datangnya kematian..My Name Is SAAT


MEREKA




Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Ngee~~ Kuat tol semangat mau update entry.. Hihihihi.. Baru ja selesai semuanya.. Thank God!! Syukur sangat sebab mereka berdua telah kembali bersatu.. Hihihi.. Yeah.. Dari sms ja aku dah tau kalau dia sungguh gembira hari ini.. So cute lo.. Kan bagus kalau i bley tengok muka korang berdua senyummm.. Tengok u berdua berketawa bersama.. Hahahaa.. Mesti best tu kan.. Tapi aku ndak mau berada semeja ngan u olz.. Aku mau duduk jauh2.. Seumpama aku mengintip lah.. Hihihi.. Lepas tuh amik gambar.. Hahaha


Bahagia sungguh hari ini.. Hurmm.. Tahniah kepada kawan2 ku yang disayangi.. Korang memang saling sayang menyayangi.. Cuma korang egois banyakk!! Bukan sikit k.. Ehekk.. Jujur dah ni sayee.. Wey.. Tau tak, korang memang saling memerlukan.. Kalau satu nagis.. Sorang kene lap air mata.. Umpama cubit pehe kanan, pehe kiri pun terasa.. Hahaha.. Sangat gembira lor ni malam.. Aiyarkk~~ Bley tak kalu tak tido?? Hihihih

Roti keras.. Bersalut gula dan merjerin.. Hiihihihi.. My Name Is SAAT

PENAKUT vs KEDEKUT

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Aku rajin lax menulis entry hari ini kan.. Alhamdulillah.. Daripada tido jak kerja.. Bagus ku tulis sesuatu.. Sekurang2nya boleh menjana minda aku.. Kasi dia bergerak sikit.. Elakkan bertagar bah.. Ehee.. Entry ini sangat berkait rapat dengan si Chomel.. Uhukk.. Memulakan cerita, si Chomel dah berusia setahun.. Aku kasi keluar duit untuk minyak, service, tinted, sound system, dashboard cover, foot carpet, erm.. Itu jer kot.. Nak tambah upgrade Rim, fooklamp, lowered spring, spoiler, touch-up sticker dan apa2 yang patut.. Tapi aku lagi selesa kalau dia 'standard'. Bukan seperti kereta si Azizan yang baru masuk 6 bulan tapi dah cukup "rare".. Simple and Smart.. Hurmm.. Mau jugak aku.. Tapi aku berfikir dan bertindak berlandaskan kemampuan aku.. Banyak benda mau di fikir sebelum aku melakukan sesuatu.. Adakah itu bermaksud aku kedekut?? Atau aku penakut?? Hohohoho...

Hari ini si Azizan datang KK.. Tengok kereta dia.. Fuulllawei~~ Semmat bro.. Persoalan timbul di benak ku.. Dia ndak kerja, tapi dia boleh buat keta dia cute.. But me, kerja tapi keta aku masih begitu.. Jawapannya adalah Hobi.. Yeah.. Azizan sungguh minat dengan dunia kereta.. Suka buat experimen.. Skung dia dah tukar warna meter kelajuan kepada caler biru.. Standard punyer warna oren.. Dia nak jugak buat pada keta aku.. FREE.. Aku tolak.. Entah apa yang mendorong aku untuk tolak..

Satu masa tuh, aku makan kat satu restoran dengan dia.. Banyak yang dia cerita dengan aku.. Dia umpamakan kereta bagaikan wanita.. Someones u love bilangnya.. Aku tersedak sket.. Buduh ni orang!! Dia hanya ketawa.. So, pliss explain futher.. Dia cakap.. Bini, kalau ko sayang ko buat apa?? Terdiam jugak aku.. Aku bujang lor.. Malas mau kasi lama.. Aku cakap ja, "If U??" Dia cakap, Service of coz, Jenjalan, Pakai, Makan, Make-Up, Jewellery, etc.. Ketawa besar aku di buatnya.. Sounds like terkena ke batang idong aku kan.. Dia cakap lagi, kita sayang kereta, kena jugak kasi cantik.. Bukan asal pakai dan asal jalan saja.. Umpana seorang isteri yang di tugaskan untuk masak dan kerja2 rumah lain tanpa di berikan ganjaran.. Soalannya pada aku "Ko rasa si BINI akan rasa bahagia kalau ko buat begitu dengan dia?" OMG!! Dia ni.. Umur setahun muda dari aku.. Tapi fikiran.. Perghh~~ Aku geleng..

Dia cakap lagi dengan aku.. Ko tidak perlu terlalu kedekut soal make-up kereta.. Aku yang ndak kerja ni pun boleh buat.. Aku mencela laju2.. "Bapak mu kaya" Dia balas.. "Itu bapak ku".. Malas mau berdebat, aku iyakan saja.. Jangan terlalu Takut untuk hias kereta.. Sikit2 kita buat.. Aku iyakan saja.. Sebab aku rasa, apa yang di cakap ni ada betulnya jugak.. So, aku kasi tau dia pulak sebab2 aku..

Penghalang paling besar ialah, gaji aku ciput.. Duit aku abis dengan bayar hutang saja.. Dia mengangguk tanda paham. Adik aku ada 8.. Walau aku ndak tanggung mereka secara total, tapi aku harus juga sumbang untuk membantu.. Dia mengangguk lagi.. Dan, di penghujung perbualan kami dia cakap dengan aku.. "Geng, dimana ada kemahuan, di situ ada jalan" Waaaaaaaaaaa kata2 itu menusuk jantung!!... Dia memang seorang kawan yang baik.. My Name Is SAAT

AKU BUDAK KAMPUNG

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

AKU BUDAK KAMPUNG.. Uhuu.. ENtah kenapa otak ni exited sangat nak tulis pasal tajuk ni.. Yeah.. Betul seperti apa yang tertulis.. Aku budak kampung yang sangat out dated dengan minda yang sungguh terkurung dengan suasana kampung.. Hurmm..

Aku budak kampung yang sungguh lurus.. Aku bukan lurus suka2.. Aku cuma ndak suka menipu.. Aku suka cakap semua benda yang berlaku di sekitar aku.. Kalau aku makan nasik di tepi jalan, betul lah tu.. Kalau aku makan bakso bawah jejantas, betul lah tu aku.. Kalau aku makan kat restoran.. Betul lah tuh.. Kalau aku makan kat hotel tuh.. Pun betul jugak.. Tapi sah2 salah kalau aku pergi bersediri.. Mesti sebab event, jemputan atau terdesak.. Tempat aku bukan di situ.. Penuh dengan protokol dan undang2 etiket.. Huh!! Bunyi garfu sket, ayam terloncat dari pinggan.. Semua orang pandang dengan senyuman sinis.. Budak kampung masuk otel.. 

Owh..Aku sangat budak kampung.. Aku suka berenang.. Sebab aku dah diperkenal dengan dunia sungai sejak aku kecik.. Balik sekolah, tak terus balik umah.. Lepas sungai sampai mak atau bapak datang bawak kayu.. Lepas tuh, confirm kaki biru.. Punggung ijau kene libas pakai pelepah sawit, batang ubi atau pelepah pisang.. Pediss.. Kekadang tali pinggang pun lekat kat badan.. Itu kalau dah sampai umah lah.. Hahaha.. Of coz aku suka berenang.. Tapi, agak canggung berendam di kolam, jakuzi atau spa2.. Sekali pun aku ndak pernah masuk tempat macam begitu.. Bukan sebab malu.. Cuma kurang mampu.. Melainkan Kolam Renang.. Kerana aku sungguh gerigitan kalau jumpa kolam air.. Bukan Lopak Air yeaa.. Tapi, kalau mandi di kolam ni ndak berapa siuk.. Sebab air dia penuh dengan klorin.. Badan akan sedikit tak selesa.. Tapi air dia jernih.. Tak macam sungai, air dia kuning.. Jarang sungguh jernih.. Sebab kalau dah reramai masuk dalam sungai tuh, confirm akan berkabut lah.. 

Aku tidak suka bandar.. Hurmm.. Sangat tidak suka dengan keadaan yang panass.. Bukan bermakna aku suka dengan aircond.. Tapi, hawa di banda ni laen.. Ndak sama dengan di kampung.. Hawa di bandar, dia akan tetap terasa panas walau angin bertiup dan kamu sedang berada di tempat yang teduh.. Kalau di kampung, angin dia tetap sejuk walaupun mentari sungguh terik.. Itu akan terjadi bila anda berteduh lor.. Kalau kitorang kat kampung, tempat yang paling sejuk masa tengahari adalah, bawah kolong dan bawah katil.. Tempat ni sejuk.. Sebab itu, masa aku kecik dulu, aku selalu tido bawah katil mak bapak aku.. Huhuhu.. Aku penah pergi KL.. Aku cukup rimas duduk kat KL.. Kalau orang senang, memang siuk duduk KL.. Pertama sampai, aku memang sungguh teruja.. Selepas semalam dua, aku rasa KL sungguh semak.. Semak dengan manusia, dengan kereta, dengan hiruk pikuk kota, semak dengan bangunan pencakar semesta.. Owh.. Cuba bayangkan, di antara dua bangunan tinggi, tedapat sebuah lagi bangunan di tengah yang sedang dibina.. Sungguh sesak Bandaraya Metropolitan itu.. Tapi, aku masih suka kampung.. Jiwa aku di kampung...


Hurmm.. Kenapa aku berbicara sebegini?? Owh.. Aku sedang merendah diri.. Yeah.. Aku memang merendah diri.. Entiti ini juga yang menghalang keyakinan aku untuk berkembang di khalayak.. Aku mau berjumpa si polan, aku malu.. Sebab kehidupan dia yang sungguh urban, namun aku? Hanya budak kampung.. Aku mau pergi ke satu tempat? Namun aku takut.. Takut sen tak cukup.. Mana mo cari?? Takkan mo pinjam?? Aku lebih selesa dengan apa yang aku ada sekarang.. Namun, aku takut, apa yang aku ada, membuatkan orang tidak selesa dengan aku.. Segelintir yang menyeru.. Berbangga dengan kehidupan kamu.. Tapi ramai yang plastik.. Aku cuma perlu yakinkan diri aku.. Dan keluarga aku.. Tak kisah kita pakai apa, makan apa, tidur di mana, yang penting, kita bahagia.. Senyum tak pernah lekang di wajah.. Dan yang paling penting, kita sedar, di atas kita langit, di bawah kita bumi.. Semuanya bukan milik kita.. Termasuklah hati dan jantung kita.. Bersyukurlah... My Name Is SAAT

YANG PENTING IKHLAS

Assalamualaikum dan Salam1 Malaysia...

Hari ini aku sungguh tidak bermaya.. Rasa macam nak sakit jer.. Tapi aku gagah jugak pergi ke opiz meskipun aku sampai jam 11 pagik.. Ada rakaman rancangan Raya hari ini.. Huh!! Kalau aku tidak terfikir pasal rakaman ni, dah confirm aku tak pegi keje hari ini.. Semalam tido lewat.. Sebab i pergi ke Balai Polis untuk melawat kawan dan tanya khabar berita.. Si Cik Pit minta tolong dengan aku.. Diorang ni kawan baek aku gak.. So, aku tolong ar setakat yang mampu..

Sampai opiz terus aku letak bag dan pergi ke lokasi rakaman.. Tak jauh pun.. Nyata meriah dengan kengkawan aku dan kehadiran pendengar Sabah.Fm.. First tyme aku muncul depan pendengar hari ini.. Huh.. Nampak sangat semua mata memandang ke arah aku.. OMG!! Aku sungguh selekeh hari ini.. Sumer bulu aku blom trim lagik.. Hahaha!! Tak per.. Esok Jumaat.. Afdal potong bulu2 dan kuku.. Ngee ~~

Lepas jak rakaman tuh, aku pergi ke Balai Polis lagik.. Kali ni aku ajak Lai Manja.. Thank God sebab kawan dia ada kerja di Balai Polis tuh.. So, kitorang memang tak boleh jumpa ngan adik kawan aku tuh kalau bukan dengan bantuan Timbalan Ketua Balai tuh.. Thankz a lots Sarjan!! Kesian gak aku tengok adik kawan aku tuh.. Ada 7 orang sumer diorang.. Semua di gari bersama memakai persalinan berwarna ungu.. Huhuhu.. Dia sungguh baru di KK ni.. Tak sampai sebulan dia kat sini dah kene masuk jail.. Malam ni dah malam kedua dia di sini.. Dia cakap, selepas di ambil keterangan, baru diorang akan di lepaskan.. Ntah.. Aku tak tahu sync cerita ni.. But for sure, kes ini amat berat sebab di diorang di dakwa di bawah seksyen 304 menyerang menggunakan senjata.. Huhuhu..

Balik dari balai polis tuh, aku terus jer buka laptop.. Dan buat kerja.. Huh!! Sangat sibuk hari ini.. Thatz why aku punya blog pun sangat susah untuk di update.. Semalam aku cuci kaen guna mesin recycle.. Hahahaha!! Jam 1 baru tido.. Sebab nak mengelak budak2 tu lah.. Panjang ceritanya.. My Name Is SAAT 

ITS HURT BEING IGNORED

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Hye.. Hahaha.. Aku ndak sedih lah hari ini kawannnn.. Sangat gembira.. Cuma ada kesilapan teknikal ja sikit.. Tu yang FB aku TERdeactivate.. Blog aku pun TERblock jugak.. Hihihi.. All ini control k.. Ada lagik sms aku terima.. Marah2 ni sama aku... Aiyoo.. Im sorikk sangat!! Tiada maksud tidak mau membalas sms muh tuh.. HP aku dah kena block jugak.. Sebab bil dah exeed the limit.. But no need to wory.. Dalam jam 9 malam ini (19 Jul) aku akan kirim sms ke kamu k.. Selepas bayoo bil lor.... Hihihi.. Owh!! Sungguh.. Rindu itu datang lagi..!! 

AKU BERUBAH?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Huhaii.. Semalam ada orang cakap ke aku kalau aku dah tidak seperti dulu.. Dah dua orang ni cakap macam aku begini.. Yang pertama si Sahabat lah.. For sure dia sampai mo buang aku sebagai kawan sebab katanya dia sudah tidak kenal dengan aku.. Hahaha.. OMG!! Iya meh aku sudah berubah?? Hurmm.. Antara perkara yang buat aku berfikir panjang.. Iyakah aku berubah?? Aku rasa biasa saja.. Tapi aku ndak menidakkan atau mengiyakan apa yang diorang cakap.. Aku fikir dulu.. Biarkan mata 'berfikir' dan biarkan hati yang menilai..

Aku rasa aku masih seperti dulu lah.. Cuma mungkin nasihat2 yang aku kasi sama kamu tu terasa macam aku dah berubah.. Aku masih lagi gila.. Masih lagi samseng dan masih lagi sempoi macam dulu.. Cuma mungkin dulu aku tidak terlalu menonjolkan sifat aku yang sebenar kot.. Yea lah.. Makin lama kita kenal, makin banyak yang kita tau kan.. Macam u jugak.. Dulu i sangat tak tahu kalau u ni seorang yang sungguh sensitif.. Tapi, semalam aku dah tau.. Hahaha.. Jiwa Kapas jugekkk u ni erkk.. I ngan si Sahabat, berjiwa Farmville.. :P

Ntah ar.. Kekadang aku cuba untuk memuaskan hati semua orang.. Tapi aku selalu ndak sedar kalau cara aku tu sedang menyakitkan hati orang2 di sekeliling ku.. Bebaru ni aku gaduh ngan Honey.. Sebab mulut aku yang kekadang kurang siuman ni kan.. Ingatkan dia ok macam selalu kami main serang2 hendap pakai mulut.. Tapi, entah kenapa dia terasa betul hari tuh.. Sampai sms sama aku.. "Apa jua masalah mu sama aku ni?" Aiyoo~~ Seriusly, aku buntu terus.. Nasib baik benda tuh ndak berjalan lama.. Besalah.. Sedangkan lidah lagi tergigit. Inikan pula kuih apam kan.. Miakakaka :P.. Tak arr.. Mulut aku memang begini.. Ramai yang dah tau kalau aku menyindir memang cukup pedas dan kekadang panas.. TAPI, untuk orang2 tertentu saja.. Yang sudah lama di kenal dan selalu bergurau senda dengan diorang kan.. For sure.. Aku senang jerk.. Ko nak buat apa dengan aku tak kesah.. Tapi, ko kena jugak bersedia dengan balasan daripada aku.. Syaratnya mudah.. Kalau ko rasa ko boleh kata aku, kenapa aku tidak diberi hak yang sama untuk mengata ko plak?? Keh keh keh..

Diorang cakap aku berubah.. Berubah cara on-air di radio.. Huwaaa.. Iya meh?? Berubah meh aku?? Terasa macam biasa jugak.. Masih jugak gedix di radio.. Masih juga minta puji.. Masih jugak ceria.. Dan masih jugak dengan gurauan yang agak 'bersopan' kann.. Tettt.. Iya bah.. Sangat sopan.. Cuma mungkin pembawakan tu kot yang tidak sama.. Sebab di sini ndak bulih main hantam kromo.. Ndak macam di Tawau kan.. Maklum ja lah.. Sini ada Pengarah, Ada Banyak Bos Jabatan.. Dan ada banyak MENTERI.. Huhuhu.. Sakit ni kalau buat salah.. Aiyarkk~~ Kalau di Tawau, gasak ko lah.. Janji ndak langgar peraturan negara sudehh~~

Ada lagi yang cakap aku berubah.. Jarang call dan sms diorang.. Konon semenjak aku di KK ni aku sudah semakin sombong.. Aiyoo.. Masalahnya masa aku di Tawau dulu kamu selalu kah call atau sms aku?? Masa aku di Tawau dulu, kita selalu kah bersms?? Hahaha.. Bingung kan karenah orang ni.. Ndak pa lah.. Aku cuma perlu minta maaf saja walaupun ada segelintir yang menganggap kata maaf itu sebagai sampah.. Terpulang lah.. Janji aku dah memohon maaf dan cuba untuk menjadi yang terbaik.. Aku ndak berubah lah.. Cuma mungkin tahap identiti aku yang ada pada kamu itu sedang di update.. Dengan kata lain, semakin lama, kamu semakin mengenali aku.. Jadi?? Wajar aku berubah kepada sesuatu yang bagus kan.. Tapi.. Kenapa semua orang cakap aku berubah ke sesuatu yang buruk?? I need an explanation! My Name Is SAAT

ADA AKU KESAH..

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Fuhh~~ Penat sanagt ni.. Baru ja abis mesyuarat mengenai playlist.. Semua nampaknya mengeluarkan pendapat sendiri sehingga ada yang cuba bertibdak seperti sudu yang lebih dari kuah.. Hurmm.. Bagi aku, come and back to basic lah.. Fahami kerja anda.. Fahami tanggung jawab anda.. Ingat kembali apakah soalan2 temuduga perjawatan dan infomasi yang anda masukkan dalam resume anda.. Malas nak amik port.. Terasa sungguh penat.. Mata pun sudah redup memandang.. Baru juga balik dari berGing Bubut ni sebenarnya.. Huhuhu

Alhamdulillah.. Hari ini aku bernafas lagi.. Datang lambat pegi ke pejabat.. Ntah.. Tiba2 buntu hari ini.. Ndak tau mau memulakannya bagai mana.. Tapi yang pasti, malam semalam adalah malam yang cukup panjang.. Banyak berfikir.. Banyak memuhasabah diri.. Banyak mengenalpasti silap dan salah serta mencali jalan keluar yang sebaiknya.. Aku memang seorang yang ndak tau menyelesaikan masalah secara matang.. Suka mencari jalan singkat untuk melupakan segalanya walaupun aku dalam kesakitan.. Tapi!! Ada aku kesah?? Huh!! Aku sungguh pentingkan diri sendiri kan..

Hurmm.. Sampai opiz terus ja ready untuk Ging Bubut ke Politeknik seperti yang aku khabarkan kelmarin.. Lama jugak kami menjual di sana.. Jam 12.30 sehingga hampir jam 1.45 baru selesai.. Fuh,. Tekak aku jangan cakap lah.. Sarutt mencari air.. Kat sana kami menumpang dekat Booth Perodua.. Macam biasa kami berkoloberasi lagi.. Best jugak lah kann.. Tapi seperti biasa, budak2 poly ni semua pun malu2 bah.. Huhuhu.. Semua menyaksikan dari jauh.. Aku?? Gilaaa.. Sebab ini bukan kampung aku.. Hahaha.. Ada aku kesah?? Janji kerja aku siap dan abezz... Lepas ja kami beraktiviti tuh, kami di jemput untuk menikmati jamuan tengahari.. Wah!! Best nih.. Tengahari makan mee goreng.. Miakakakak!! Lucu jua ku rasa... Sampai ja opiz terus on mesyuarat.. Abis mesyuarat, aku turun kantin sorang2.. Beli buah, Kuih Pau dan Milo Ais.. Sambil aku type entry nih.. Sambil aku makan.. Hohohoho.. Ada aku kesah??

Yeahh!! Malas sungguh aku melayan karenah diri sendiri.. So, make all the thing moved as what they want.. Malas sudah ni.. Hurmm... My Name Is SAAT

KEJUTAN YANG OMG!!!

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.. 

Hye semua!! Sihat tak hari ini?? Memudahan lah kan.. Aku tak berapa nak sihat lor.. Perut aku rasa lain macam jer.. Tapi keadaan itu tidak membantut semangat aku untuk hadir ke pejabat hari ini.. Meskipun lambat.. Sengaja.. Hihihi.. Sebab semalam aku bagai mimpi indah.. Cukup best rasanya bila gembira bermain sms.. Dan hari ini aku dikejutkan dengan satu perkara!! Hihihi.. Ntah nak gembira ka atau mo sedey..

Tidak seperti biasa, aku melangkah longlai membawa selimut aku jam 7 pagi pergi bilik mandi.. Membawa selimut ni.. Hahaha :P.. Lepas cuci selimut, sental2 sket dan rendam ngan softlan, aku mandi.. Jam 8 pagi semua dah siap.. Selimut pun dah siap jemur.. Baru aku grak pegi opiz.. Sampai opiz dalam jam 8.45 pagik.. Bos dua2 cuti.. Sorang pegi outstation ke Tawau.. Huh!! Kampung halaman ku.. Tak lapar sebab semalam aku dah makan nasi goreng kampong.. Jam 11 gitu kengkawan aku ajak turun beli makanan.. Perut aku dah rase lain macam.. Ntah.. Nak kata masuk angin tak jugak.. Tak rasa sakit pun.. cumer aku rasa lain macam jer.. Macam ada sesuatu selain makanan.. Angin kot?? Ntah.. Aku ikot jer diorang turun.. Aku beli buah tembikan dan milo ais.. Semua di tapau dan di bawa naik ke opiz.. Aku hanya makan buah jak.. Perut sangat rasa tak selesa.. Fuh~~

Ari ni i abizkan maser ngan update blog rahsia dan FB jer.. Serta buat blog baru untuk team t-vac.. Azizan akan datang sini esok.. Dia akan berkonvo di Politeknik KK esok.. Dan esok aku dan kengkawan jugak akan pegi sana.. Ging Bubut menyerang lor.. Hampir terlupa.. Dalam jam 4 petang tadi, aku call makcik aku.. Dia dah di Tawau.. Suara dia takder beza pun.. Masih tetap gembira macam biasa.. Tapi siapa sangka kalau kaki dia beberapa hari lalu tak boleh bergerak disebabkan terlangkah benda yang ditanam oleh pengkhianat agama yang ditujukan oleh seseorang dengan niat jahat.. Owh!! Kasihan sungguh makcik aku.. Banyak gak dier cerita dengan aku.. Mandi atas tilam.. Kencing atas tilam.. Semua atas tilam.. Alhamdulillah.. Allah itu maha berkuasa.. Dengan pertolongan seorang hambanya, makcik aku dah semakin pulih dan kini sedang 'belajar' untuk jalan semula menggunakan tongkat.. Sempat dia gambarkan kepada aku kesakitannya lebih dahsyat daripada beranak.. Hurmm...

Petang tadik, Pak Lan ada call.. Dia suh aku amik gambar program Sabah Fm.. So, aku amik kesempatan amik sekali gambar aku masa buat rakaman rancangan "Kami Bah... Ini"

Tekun mendengar soalan.. Kunun!

Kepada peminat Suaran Shah.. ^__^

Get ready.. ^__^
Thankz sangat pada si Pak Lan.. Hihihi.. Owh yeah..  Sesuatu yang mengejutkan aku adalah, bila Yang Berbahagia Encik Mohd. Zafrin Nordin telah memblock aku daripada FB.. Ntah apa masalah dia.. Mungkin sebab dia ingat aku dah remove dia dari FB agaknya.. Sebab wall aku stakat hari ini masih lagi private.. Ntah, rasanya malas nak kasi on lor.. Lagi suka baca dan post komen di tempat orang laen.. Hurmm.. Sendu lax tetiba.. Entah aku patut rasa sedey atau gembira.. Yang pasti, aku kene bersedia dengan taktik kotor dia yang seterusnya.. Teknik Penyamaran.. Huh!! Mengerikan sungguh dia ni.. My Name Is SAAT

NOT REALLY IN MOOD

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Hari ini awal ja aku update status kan.. Sebab rasanya hari ini aku ada banyak perkara nak buat.. Aku mau pulang rumah awal.. Sebab serba serbi sudah tidak kena di rumah tu.. Akhirnya aku kalah dengan kekotoran yang amat dahsyat.. Huwahuwa.. Tak lah dahsyat sanagt pownn.. Biasa2 jak bah.. Rumah tu dah dekat sebulan tak bersapu.. Tak bermop.. Banyak sangat rambot2 berguguran.. Aiyarkk.. Ok Ok Ok.. Kene jugak.. Hurmm...

Ntah ar.. Perasaan sungguh berkecamuk kala ini.. Malas nak layan sangat.. Kene sibukkan diri kat umah dan opiz.. Lepas ni aku nak pegi beli baju lax.. Nak cari jaket sebab aku akan menjelajah satu sabah bulan pose nanti.. Ntah ar.. Nak gembire ker tak erk.. Malas nak pikir.. Rasa macam nak mintak mati seminggu jer.. Boley ker?? Hohohoho...

Pagi tadi aku bangun jam 4.45 pagi.. semalam tido agak lewat.. Banyak sangat perkara yang merunsingkan jiwe nih.. Bangun jer terus tengok HP.. Hurmm.. Mandi, dan terus bergerak ke opiz.. Dalam jam 5.45 dah sampai opiz dah.. Lelaki macam aku ni ndak banyak sangat perlu di buat.. Pakai sluar slek dan baju T jak.. Rambut tak perlu minyak.. Apa lagi sikat.. Relax jer.. Sebab aku memang sangat sempoi.. Tak cool jauh sangat comel.. Biarlah aku berbangga dengan apa yang aku ada.. Janji, aku ndak susahkan orang lain.. Aku ndak minta2.. Dan aku selesa.. Yeahh..

Juzz Mizz Ma Pwendzz
>Nizam (Johor) >Big Bro (Sabah) >Bob (KL) >Wan (Sandakan) >Me (Tawau) >Syuk (Selangor)
Memulakan tugas dengan perut kosong memang sangat memeritkan.. Langsung teda masok apa2 melainkan asap.. Semalam cakap nak singgah makan, tapi sebutir nasik pun takder makan lagik nih.. Ni lah kan kalau ikutkan sangat perasaan malas.. Beginilah jadinyaa.. Dekat jam 7 masa news break, patner aku pagi ini, si Honey meminta aku beli makanan.. Sangat2 tak tahan katanya.. So, aku bergerak ke KFC Sinsuran untuk membeli a.m Riser Combo.. Dua set.. Ntah kenapa kaki aku begitu lidut bergerak.. Sempat lagi meninjau2 kemeriahan Tamu di Jalan Gaya.. Huh! Sungguh tak perasan hingga jam sudah menunjukkan 7.20 pagik.. AIyoo~~ Dah agak lewat ni.. Terasa bitin nak berbelanja punya pasal.. Nasib jalan ndak jamp.. Jam 7.30 dah sampai opiz.. Ngam2 abiz dua lagu.. Dalam keadaan semput tuh, sempat lagik bercengkerama dan bergurau senda dengan pendengar.. Uhuhuhu... Thankz all Sabah Fm's Supporter!!

Jam 10 pagi macam biasa, tugas kami selesai.. Saitoh mengambil tempat dia untuk menyiarkan Carta Hitz Sabah Fm.. Aku masuk ke opiz bersama si Hani terus update entry di Blog nih.. Uhuhu.. Hari ini takder sangat yang menarik.. Semua biasa jak.. Sedih?? Ada 3 perkara buat aku sedey.. Share?? Tidak Mungkin!! My Name Is SAAT

IM NOT CUTE (T_T)

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Hye olz.. Dua hari tak update blog haku ni rase macam dah sebulan lamanya.. Ohohoho.. Skung ni aku lagik di opiz.. Meskipun hari ini hari Sabtu, namun aku sungguh rajin datang opiz kan.. Beginilah kehidupan bila kta ndak banyak kawan.. Berdepan dengan internet ja hari2.. Sabo jer lah.. Nak buat macam mana kan.. Mudah2an lepas ni banyak lah kawan... Hihihihi

Hari ni aku bangun awal jugak.. Walaupun aku ndak kerja.. Tapi dalam jam 11 juga baru aku tinggalkan tempat tido.. Begolek2 dulu.. Huhuhu.. Semalam aku kuatkan semangat untuk sms si Sepupu.. Dan pagi ini baru aku dapat perkhabaran daripada dia.. Thankz sebab sentiasa menjaga diri di sana.. Dan i harap u akan lebih tabah lepas ni.. Kate dah amik kursus mengatasi stress.. Ihihihi.. Leh ar kongsi ngan i sket kan.. Apa jua masalah yang datang pada u, selesaikan dengan berhemah.. Pastikan segala keputusan yang dibuat tidak membuatkan u menyesal di kemudian hari.. Dan, dalam apa jua keputusan u, SILA UTAMAKAN DIRI DAN HATI U.. Jangan nak jage sangat hati orang di sekeliling u.. Especially i dan Kazen.. U berhak tentukan hidup u sendiri.. Dan u berhak buat keputusan untuk diri u.. Kami hanye bley sokong dan memberikan nasihat bila perlu.. Itupun masih tertakluk padew u sama ada nak dengar ataupun ignore saja...


Jam 3 petang aku gerak pegi opiz.. Membawa perut yang lapar.. Tapi entah kenapa aku ni bengap sangat.. Langsung tak singgah kat restoran or kedai untuk beli makanan.. Dah sah2 perot mintak di isi kan.. Ntah.. tapi  kaki aku tetap juga menekan minyak.. Huh!!.. Sebenanya maser i tulis entry ni mood i tak berape nak ok.. I jelous sungguh biler orang yang i sayang bercakap pasal orang lain.. ENtah.. I sungguh cemburu bute.. Even dia cakap dier tak suke dan lagi suke ngan i.. Owh!! Bodoh sungguh i ni kan.. Tak tahu nak handle rasa jelous tuh.. Seriously, i rase macam nak bunuh diri jer.. Sakit dowh hati ni.. I tau u bergurau jer.. So, jangan salahkan diri u k.. U tak slah pown.. I jer yang emo tak bertempat.. I dah try untuk tidak cemburu.. I mintak maaf.. Tapi ntah arr.. I tak boleh..!! I sayang u sangat2.. Tapi kalau u dah nak carik orang lain, i ok jer.. Dah ar.. Malas nak citer pasal tuh..

Esok aku akan bertugas pagi.. Jadi, malam ni aku rasa mau tidor awal lah.. Supaya esok aku akan lebih bertenaga.. Terima kasih sebab buat aku gembira hari ini.. My Name Is SAAT

GAMBAR BONGGA-BONGGI

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Dah lama rasanya aku tak upload gambar aku di sini kan?? So, seperti yang aku janjikan.. Inilah antara gambar yang sempat aku tangkap sepanjang beberapa hari yang lepas :)

Konvoi MyVi Lagi Best!!!

Sebahagian Daripada Peserta Konvoi

Pemandangan Dari Hadapan Chelet Kami ^_^

Jejak Kami Di Sini ^_^

Ging Bubut & Gunung Kinabalu..

Bangunan Restoran

Antara Chelet Yang Ada..

Perjalanan Penuh Liku..


Rakaman Raya di Sipitang

Antara Yang Ada.. ^__^

>> Saitoh >> Me >> Roszlan

Di Laman Umah Nadia ^__^

Bersama Nadia Ali.. Putihnya!!

Sempat Lagi ^__^



KUAT!!

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Hurmm.. Agak sedih hari ini walaupun sepatutnya aku melontarkan mood yang ceria kepada orang sekeliling.. Di tambah dengan tugas aku untuk menjadi tetamu jemputan dalam rancangan tv-i untuk siaran hujung minggu ini.. Urgh!! Sangat tension dengan perkara yang berlaku.. Sebenarnya aku boleh ja mengelak untuk tidak memikirkan perkara ini, namun ia melibatkan orang2 yang aku sayang.. Jadi, aku tak boleh diam saja.. Mesti melakukan sesuatu.. Sekurang2nya dengan meminta sesuatu daripada Tuhan...

Hari ini aku bangun awal.. Badan terasa sungguh lenguh.. Jam 6.30 aku macam biasa dah gerak ke opiz.. Yang tidak biasanya apabila aku terperangkap dalam jamp menyebabkan aku tiba lewat di opiz.. Jam 8.15 sharp aku sampai.. Kaki aku dah sangat lenguh menekan clutch.. Ditambah dengan kepenatan seluruh badan.. Sepanjang perjalanan aku menguap.. Setaip kali jumpa round about, mesti berbaris panjang.. Aku pun tak tahu kenapa dengan hari ini..

Sampai di opiz, aku terus naik ke pejabat.. Huh!! Lega sangat sebab dah sampai.. Aku regang2kan kaki dulu.. Relax dan menarik nafas panjang.. HP seolah2 hiasan.. Sunyi tanpa sebarang bunyi.. Serius, sejak akhir2 ini, HP aku hanya berbunyi jika si dia sms.. Lain2?? Jarang sekali.. Aku pejam mata.. Hampir nak tertidur lagi.. Satu persatu kawan aku masuk.. Semua dari lepak di Kantin la ney.. Aku tak selera nak makan lor.. Minum air jer.. Jam hampir kepada angka 9. Masanya untuk aku pergi make-up.. Cik Lee Erra yang make-up kali ni.. Pucat jer muka aku di buatnya.. Dia tanya jugak, kenapa macam monyok, aku cakap aku tak cukup tido.. Uhuhuhuu..

Lepas make-up, aku ada perbincangan dengan pengacara rancangan, Suaran Shah.. Katanya rancangan minggu ni memberi fokus pada Dj Muda.. So, aku jawab ok.. Dia menjelaskan beberapa soalan yang bakal dia tanya ke aku.. Suapa aku bersedia dengan jawapan.. Thankz Suaran.. Jam 10 pagi.. Rakaman siaran lansung bermula.. A bit nervous juga sebenarnya.. Huhuhu.. Jam 10.35 begitu, akhirnya rakaman tamat.. Ingatkan kene redue.. Namun, penerbit cakap perfect.. Ok... Aku bersalam dengan si Suaran Shah tu juga pada semua krue.. Berterima Kasih pada Penerbit program "Kami Bah.. Ini" Encik Sugiman Rafai.. 

Balik opiz.. Terus aku ke ruang belakang.. Ade kengkawan aku di sana.. Tengah bergosip lah tu.. Jiran aku pun ada sekali.. Aku suh Jiran aku pindah tempat duduk sebab aku nak tido.. Sambil aku mendengar diorang bercerita bergosip sana sini tuh, mata aku semakin layu.. Kebetulan, semua bos aku hari ini sedang menghadiri mesyuarat di Kota Belud.. Ntah bila detiknya aku tertidur.. Jam 1 lebih, si Saitoh kejutkan aku.. Nak pinjam lighter katanya.. Lepas aku bagi dia Lighter tuh, aku sambung tido lagi.. Sampaiiiii lah jam 2 petang.. Waaa!! Lama gila aku tido.. Mata dah naik bengkak.. Jiran aku tanyer gak, asal aku ngantuk gile hari ini. Sekali lagi alasan aku tak cukup tido.. Dia mengangguk jer...

Lepas tuh, aku bukak FB.. Hurmm.. Masih deactuve lagik.. Owh.. Perlukah aku meneruskan rasa egoku dengan dia?? Hey!! Aku cuma nak dia tahu kalau aku sayang dia. Aku nak dia belajar dan mengenali hikmah sabar.. Aku minta maaf.. AKu terpaksa.. Bukan bermaksud aku tak sayang dengan u.. Sangat sayang.. Tapi, u kene jugak belajar hormat dengan keinginan i sebagaimana u nak orang lain hormat dengan kehendak dan keinginan u.. I tak kisah sebenarnya kalau unak alamat blog tuh.. I boleh bagik.. Tapi, i nak u tahu, kalau ego boleh membuat seseorang musnah tanpa dia sedari..

Termenung seketika.. Blog Si TiNTED akan aku private kan.. So, aku jer yang boleh baca.. Macam blog aku yang satu tuh.. Namun, akhirnya aku menerima sms yang membuat aku tersenyum.. Thankz lor.. I akan pegang pada janji i.. U jangan risau k.. Tugas u sekarang, u kene ingatkan i bila masa itu sudah tiba :)

Cahaya hati mulai bersinar.. Tetiba perut terasa sangat kosong.. Aku turun ke Kantin.. Mengajak Niza bersama.. Dia nak makan jemput2 sayur-sayuran.. Aku belikan ar.. Di samping aku memakan buah betik jer petang ini dengan milo ais.. Kenyang jugak pown.. Hurmmmm.. Kesian kat u kan.. Terpaksa melalui kehidupan u sendiri di sana.. Weyh.. Jangan sedey sangat k.. Sepupu ok lor.. Sekarang kita semua dah tau dia kat maner.. Tak yah nak risau2 lagi.. U kene jalankan tugas u sebagai menggantikan sepupu untuk menghantar Mian lax.. U bersabar k.. Tabah.. Sepupu tengah tenangkan diri.. Lelama ok lah tue.. Hati dia lembut.. Jangan presure sangat k.. Walau bagaimanapun i cakap dengan u, i tahu kalau u sangat sengsara di sana.. Sebab bercakap tidak sama dengan merasa.. Take Gud Care.. My Name Is SAAT

SEBELUM "BERSEMBUNYI"

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

I sungguh tak sangker u sanggup buat.. U egois sangat.. Terlalu tinggi daripada apa yang i jangka sebelum ni.. Dan i memang tak leh handle.. Ok fine!! kalau u rase u boleh buat.. I pun boleh buat jugak.. And look what will hapend.. U yang memulakan langkah.. Dan i akan mengikuti jejak itu..

I cume nak ajar u erti sabar.. But look what u have done.. Ah!! Lupa.. I siapa untuk ajar u kan?? Dah ar.. Spoiled my mood saja.. So, lets delete ALL!!!! My Name NOT SAAT

BILA SAAT MELUAH

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Hari ini aku menerima sms dari si Kazen.. Dia akhirnya mengaku kalau dia sedang berhantam dengan si Sepupu.. No wonder lah si Sepupu merajuk dan si Kazen lax sedang risau dengan kondisi si Sepupu.. Mana tak risau, u hanye ada sepupu sorang jer kat sana.. Even u ada ramai kawan lain like geng futsal, dax cimb etc.. Tapi, u hanye rapat ngan Sepupu.. U banyak share dengan sepupu.. U banyak done somthing dengan Sepupu.. banyak perancangan u berdua buat bersama.. Dan, dua hari lepas u olz bergaduh besar.. AT the first tyme, i tak tahu menahu pasal bende nih.. Sehingga i merajuk dengan u two sebab u two terlalu ego.. Terlalu mengagungkan egois dalam diri u olz daripada rasa sayang each other.. U olz tau kan kalau u memasing mempunyai sipat yang hampir sama.. Mana taknyer, membesar pun bersama jugak kan..

Kazen,
U dah tau kalau si Sepupu ni miliki hati Farmville.. Asal u nak jentik jugak?? U tau kalau mulut dia ni sungguh ringan nak memaki kalau tengah hangin, asal u balas makian tuh dengan makian juga?? U tau kalau sepupu dah susah nak kene pujok, asal u mule nak marah dia?? U kenal sepupu daripada i.. Asal u tak boleh kesan semua ini dulu sebelum u maki sepupu??

to be fair..

Sepupu,
U tau kalau si Kazen ni sangat mudah memaki kalu kene provoke.. Asal u provoke jugak?? U tau kalau mulut si Kazen tuh akan membalas makian u lebih teruk sehingga menyakitkan hati u sendiri.. Asal u maki jugak?? U tau kalau sepupu sayang sangat kat u, dia dah takder orang lain melainkan u, asal u pergi jauh2 tak bagitau?? Hellow.. Ingat lagi tak bila Kazen melarikan diri sampai nak bunuh diri dulu.. Sape yang risau?? U jugak kan.. So, kenapa perlu u buat bende yang sama dengan Kazen?? U dah rase macam mana sakitnya bila kita risau tentang seseorang yang kita sayang.. Tapi kenapa u tega juga??

Huh!! Penat membebel.. So,
"Jam 11.04 pagi, akhirnya u mengaku kalau u dan Sepupu tengah dalam pergaduhan yang cukup besar.. U berdua bergaduh di sebabkan ex-Wife Sepupu.. Dear.. Look, u dah jalankan tanggung jawab u sebagai seorang kazen kepada sepupu.. Pade mata u, ex-wife sepupu hanye nak menggunakan dia jer.. Dan sepupu lax menjalankan tanggung jawab dia sebagai bekas suami.. Walaupun bekas suami, u kene faham, mereka pernah lalui detik2 indah bersame sehingga hadir Mian sebagai bukti penyatuan cinta mereka.. I tak salahkan u atau sepupu.. Sebab masing2 cuba untuk mempertahankan hujah masing2 di sebabkan rasa sayang.. Ahh.. I pernah cakap pasal ni sebelum ni kan?? U sayang dengan Sepupu daripada terus dipergunakan oley ex-wife dier.. Sepupu plak tak suker kalu orang cube nak memburuk2kan ex-wife dier yang juger ibu kepada Mian.. Cuma mungkin, cara tu jer yang tak kene.. So, len kali kene lah berlaku seolah2 menarik rambut dari tepung" ::: dipetik dari blog RAHSIA :::

"Sepupu, i tau kalau u sangat sayang dengan Kazen.. U larikan diri sebab u nak tenangkan fikiran.. Percaya cakap i.. Walau kehujung dunia sekalipun u larik.. U takkan pernah lupa dengan masalah u dengan kazen. Sebab dalam hati u ader kazen. U sayang dengan dier.. Same goes to Kazen lor.. U tau tak kalau Mian tengah sedey mencari u.. U tau tak kalau Kazen tunggu u 3 jam depan umah semata2 nak minta maaf dengan u?? Sepupu.. U tau tak kalau u jer yang boleh buat kazen gembira?? Even I pun tak boleh buat dia gembira macam mana u.. U tau tak, malam ni i dah buat Kazen sedey lagik.. Sebab i tak nak bagi ke dia my 2nd blog add... Tak habis2 kan i menyusahkan dier.. Dan u jer orang yang i boleh harap untuk tenanagkan dier.. Sepupu, apa u raser mase kazen pergi meninggalkan kuantan hari tuh?? Dan u tak tau kemana pun dier pergi?? Siyes.. Apa yang u raser?? Dan itulah perasaan yang sedang dilalui oley kazen sekarang.. Dear Sepupu, plz wake up.. Korang memang pasangan sepupu-kazen yang saling memerlukan each other.. U takkan lengkap kalu tiada kazen.. Begitu juga dengan dia.. Kalu tanpa i, u olz masih boleh bergembira di sana kan?? So, plz.. Im bagging u, kalu tengah bacer blog ni.. Balik lor.. Bincang elok2.. Takder masalah yang tak boleh di selesaikan melainkan AJAL.. Ker u nak kazen pergi baru u nak maafkan dier.. Sepupu.. Ingat lagi tak ayat nih.. "Kazen Adalah Amanah Aunty U kepada U.."
 
Both of You.. Korang selalu buat i gembira di sini.. Meskipun kita juh.. Namun sms, blog, FB semua itu memainkan peranan untuk memastikan kita sentiasa dekat.. Tapi yang pasti, sms u olz ke i dengan orang lain, blog orang lain dengan blog sepupu, FB u olz berbanding orang lain ada satu perbezaan.. nak tau apa dia?? "Kasih Sayang".. Dan, i kene belajar untuk gembira sendiri jika u two tak berbaik semula macam dulu.. Sebab gabungan u two baru boleh gembirakan i.. Bukan sorang2.. My Name Is SAAT